Temmuz ayında Antalya Çıralı’da Çetin Çetintaş Öğretmenimin İleri Seviye Yoga Kampı’ndaydım. Katılımcıların yüzde doksanı Yoga Eğitmeniydi. Bu yazımda İleri seviye pratik hakkında bahsedeceğimi..
İleri Seviye Yoga Kampı’ndaki yogilerin pratikleri neden bu kadar ileri ? Nasıl oluyorda bu hareketleri yapabiliyoruz? Deneyimlediğim kadarıyla kendimce anlatayım..
Pratikte en önemli unsurlardan biri, size bu yolda rehberlik edecek doğru Öğretmenle karşılaşmış olmanızdır. Bir diğeri ise Yoganın 8 basamaklı yol haritasını sistematik bir şekilde izlemek. Sizin gördüğünüz 3. basamak olan Asana yani Fiziksel Duruşlardır. Görünürdeki kusursuzluğu yansıtan ise, kendini Yol’a adamış yoginin, Yoganın 8 basamağınında yoğun pratik halidir.
Bunlar:
1.Yama (ahlak kuralları)
2.Niyama (kişisel pratik)
3.Asana (fiziksel duruşlar)
4.Pranayama (nefesin ve prananın kontrolü)
5.Pratyahara (duyuların geri çekilimi)
6.Dharana (konsantrasyon)
7.Dhyana (Meditasyon)
8.Samadhi ‘dir..
Yukarıda yazdıklarımı anlamadığınız üzere şöyle devam edeyim; bir çiçeği dalından koparıp koparmamaktan tutunda, zihninizden geçen bir düşüncenin nasıl tezahür edeceğine kadar, yaşamda görünen ve görünmeyen her şeyin en ince ayrıntısına kadar pratik edilmesidir. Matta görünen ise bunların yansımasıdır.
Bende bir yerlerden YOGA’ya başlamak istiyorum, zor mu? Diye sorarsanız, zor değil. Kolay mı? Diye sorarsanız, hiçte kolay değil☺️ Kişinin kendini tanıma yolculuğu bu. Sen kendini yoluna ne kadar adamak istersen yol ona göre şekillenecektir.
Hatırla ‘PRATİK SEÇİM YAPMAKTIR’