PİLATES (KONTROLOJİ)
Pilates Metodu veya pilates yirminci yüzyılın başlarında Joseph Hubert Pilates (1883-1967) tarafından geliştirilmiş bir egzersiz sistemidir. Ayrıca pilates kendine has aletleriyle, kontrollü yapılan özel bir egzersiz serisidir.
Pilates metodu’nun 3 ana prensibi vardır. Bunlar;
1.TÜM VUCUT SAĞLIĞI
Akıl, beden ve ruh üçlüsünün birbirleriyle olan koordinasyonunu kasteder. Joseph H. Pilates yazdığı ‘Tüm Vucut Sağlığı’ kitabında; egzersiz, sağlıklı beslenme, hijyen, dengeli uyku alışkanlığı, bol miktarda güneş ışığı, temiz hava, iş hayatında denge, boş zamanlarda yapılan aktivite ve rahatlama ‘ya dikkat çekmiştir.
2.TÜM VUCUT BİRLİKTELİĞİ
Hayatın akışı içinde güçlü olmak, sağlıklı vücuda sahip olmak ve zihnimizi kapasitemizin en üstünde geliştirebilmek için sürekli çaba göstermeliyiz. Joseph H. Pilates’in dediği gibi; ‘3 ay boyunca haftada 4 gün doğrulukla gerçekleştirilen kontroloji (pilates) egzersizleri sayesinde, vücut gelişiminizin idealini bulduğunu, zihinsel yenilenme yaşadığınızı ve ruhsal gelişim gösterdiğinizi göreceksiniz’
3.NEFES
Joseph H. Pilates’in yetiştirdiği öğrencisi Ron Fletcher’ söylediği bir sözde; ‘Her şeyden önce, nasıl doğru nefes alınır öğren. İçeri nefes al, dışarı nefes ver. Tamamen nefes ver.’
Nefes, artan hacim kapasitesi, oksijenasyon ve diğer fizyolojik değişiklikleri işleyen, vücudun ayrılmaz bir parçasıdır. Tam nefes alma ve dolaşım sistemi, kirlerin ve metabolik atıkların nefes verirken dışarı atılmasına ve oksijen açısından zengin olan kanı dokulara taşıyarak dokuların beslenmesine yardımcı olur. Pilates ‘iç duş alma’ terimiyle, bu temizlenme mekanizmasının, zihinsel ve fiziksel canlanma ve de gençleşme olarak sonuçlanmasını kasteder.
PİLATES HAREKET PRENSİPLERİ
‘Fiziksel fitness mutluluğun ilk şartıdır.’ Joseph H. Pilates
Joseph H. Pilates evcil hayvanların ve vahşi hayvanların doğal hareketlerini gözlemlemesine dayanarak, hareket rejiminin adına ‘KONTROLOJİ’ demiştir.
Pilates egzersiz rejimine göre, fiziksel fitness’a ulaşmak için zihin ve beden aktif olarak bağlantılı olmalıdır. Hareket prensipleri, başarılı pilates egzersizlerinin performansı için gerekli unsurlardır. Bunlar;
1.TÜM VUCUT HAREKETİ
Pilates egzersizlerinin performansı her zaman, tüm vücut kullanımıyla ayırt edilir.
2.NEFES
Doğal hareketin oluşmasını ve ritmi destekler. Kasları daha yüksek etkinlik sağlaması için uyarır.
3.DENGELİ KAS GELİŞİMİ
Etkili hareket etmeyi ve düzgün eklem mekanizmasını sağlar.
4.KONSANTRASYON
Mental konsantrasyon tüm vücudun tamamen gelişimini sağlar.
5.KONTROL
Her egzersiz sadece birkaç tekrardan oluşmaktadır. Bu yüzden her tekrar, en yüksek kontrol ile harekete özgü kas gruplarını kullanarak belli bir eforla gerçekleştirilmelidir.
6.MERKEZLEME
Vücut merkezleme ile organize olarak hareket eder.
7.KESİNLİK
Tam, spesifik, bilinçli hareket etme, doğru formda hareketi yapmak için önemlidir.
AMAÇ VE FAYDALARI
Kontrolojinin en önemli faydalarından biri; vücudun tam kontrolü üzerinde, zihnin ustalık kazanmasıdır. Rehber prensipler ve hareket prensipleri uzun vadeli hedeflerin başarıya ulaşmasını kolaylaştırır. Yararı ise hem ölçülebilir hem de fark edilebilir olmasıdır.
- Koordinasyon
- Kuvvet
- Hareketlilik
- Etkili Hareket
- Akıcı hareket
- Doğru Postür
- İnsan Doğasında Var Olan Hareketlerin Yeniden Kazanılması
- Akıl, Beden Ve Ruh Bütünlüğü
- İyi Hissetme Hali
- Yaşam Kalitesini Arttırma
- Kişisel Farkındalık
- Özgüven
- Mental Ve Ruhsal Yenilenme
“10 Derste farkı hissedeceksiniz
20 derste farkı göreceksiniz
30 derste yepyeni bir vücudunuz olacaktır. ” Joseph H. Pilates
“İyi tasarlanmış, doğru ve dengeli birkaç sıralamayla uygulanan birkaç hareket, saatlerce yapılan yarım yamalak egzersizlere ve zorlama esneme hareketlerine eşdeğerdir. ” Joseph H. Pilates