Yogaya Başlarken

Yoganın faydalarından azami derecede istifade edebilmek için birkaç temel ilkeyi göz önünde tutabiliriz. Bunları izleyerek egzersizlerinizde ustalaşın ve yogaya sıkı sıkıya sarılın.

 

1.Disiplininizi Muhafaza Edin

Egzersizlerinizi düzenli olarak sürdürmeniz daha iyi sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır.
Yoga egzersizlerinizi aksatmadan sürdürmeniz disiplin gerektirir. İstikrarlı olmanın en iyi yolu egzersizleriniz için uygun bir yer ve zaman bulmanızdır. Sakin ve huzurlu bir köşe sizin için idealdir.

Günlük yoga egzersizlerine başladıktan sonra onlara alışmak için kendinize zaman tanıyın. Kendinize zulüm yapmayın. Düzenli egzersizlere kendinizi alıştırmanız aylar sürebilir. Unutmayın ki Yogaya Başlarken kendinizi iyi hissetmeniz ve yoga çalışmalarından keyif almanız çok önemlidir.

 

2. Soluk Alış-Verişinize Yoğunlaşın
Nefesinize konsantre olmanız vücudunuz ve zihninizin birbiriyle bütünleşmesini sağlayacaktır.
Vücudunuzun hareketlerini soluk alışınızla senkronize etmeniz gerektiğini unutmayın. Vücudunuzun bükebilmesi dört şekilde mümkün olur: ileri, geri, yanlar ve katlanma. Bu pozisyonlar arasında zarif bir şekilde hareket edin ve soluğunuza dikkat edin. Soluğunuzu vücudunuzun hareketleri ile uyumlu hale getirin ki vücudunuzun bütün fonksiyonları bütünleşmiş olsun. Yogadaki asanalar (duruşlar) vücudunuzu açtığında derin soluk alın; büküldüğünüz zaman ise soluğunuzu dışarı verin.
Yogaya Başlarken örneğin düzenli bir şekilde öne doğru eğilip ayak parmağınızın ucuna dokunduğunuzda bir taraftan kollarınızı yukarı doğru kaldırın, bir taraftan da içinize derin hava çekin; öne doğru eğildiğinizde ise soluğunuzu dışarı verin.

 

3. Sürekli Egzersiz Performansınızı Mükemmel Hale getirir
Kendi sınırlamalarınıza yoğunlaşmanız performansınızı geliştirecektir.
Her ayrıntı ve biçimde mükemmel olan yoga uygulamaların resimlerinden ve videolarından yüzlercesini görmüşsünüzdür.
Doğrusu mükemmel bir yoga pozisyonu mevcut değildir. Hatırda tutulması gereken önemli husus form değil fonksiyondur. Fotoğraflarda ve videolarda gördüğünüz ideal vücut duruşuna kendinizi zorlamaya çalışmayın. Yogaya Başlarken acele etmeyin, Formunuz zamanı gelince mükemmelleşecektir.

 

4.Hem Dinamik Hem de Statik Pozisyonlar Tavsiye Edilir
Hareketli vücut konumlarına dinamik pozisyonlar denir. Belirli bir konumu muhafaza ettiğinizde statik durumdasınızdır. Yoga rutini hem dinamik hem de statik vücut konumları gerektirir. Genellikle konumlarınızı muhafaza etmeden önce yoga pozisyonlarına girer ve çıkarsınız. Dinamik hareketler kan dolaşımınızı artırır, kaslarınızı ve eklemlerinizi durma safhasına sokarak daha derin bir gerilmeyi sağlar. Pek çok yoga asanaları (duruşları) için statik bir pozisyon yapmadan önce en az üç kere dinamik hareket yaratmak çok yaygındır.

 

5. Yogaya Başlarken
Omurganıza Yoğunlaşın, Vücut Pozisyonunuza ve Omurganıza Yoğunlaşmış Olarak Kalmanız Gerektiğinizi Unutmayın

Belki duymuşsunuzdur, ne derler, omurganız kaç yaşındaysa siz de o yaştasınız. Bu sözün yüzde 100 doğru olduğunu bilmelisiniz! Bazı insanların omurgalarının esnekliğini kaybetmesinden dolayı, oldukları yaştan daha yaşlı göründüklerine şahit olmuşsunuzdur. Dünya Sağlık Örgütü, şiddetli veya hafif bel ağrısından muzdarip yetişkinlerin nüfusun yaklaşık % 70’ini oluşturduğunu ifade etmektedir.

Yogaya Başlarken Omurga çalışmalarınız yoga egzersizlerinizin odağını oluşturması bundan dolayı son derece önemlidir. Bu gezegende bulunduğunuz süre boyunca vücudunuz daima yer çekiminin etkisinde kalacaktır ve bundan ilk zarar gören organınız omurganız olacaktır. Yogadaki vücut pozisyonları omurga sağlığını korumakta beraber, vücut duruşunuzun düzgünlüğünü artıracaktır. Bu da kas-iskelet, sindirim, solunum ve dolaşım sistemleri üzerindeki stresi azaltmaktadır.

 

6. Yavaş ve Sabit
Daima rahat ve gevşek bir konumda olun. Zamanınız ne kadar az da olsa günün hiçbir saatinde yoga kesinlikle telaş içinde yapılmaz.
Asanalarınızın (yoga pozlarının) arasında koşuştururken farkında olmasanız bile yoga düşüncesinin özü olan “sakinlik” düşüncesinden uzaklaşmış olursunuz. Hayatlarımızın büyük bir kısmı acele ve telaş kavramları içinde geçer. Telaş ve stres adeta günlük hayatımızın gayesi ve ödülüdür. Yoga bu fikri reddeder ve dışlar. Yogaya göre ne kadar sükunetle hareket eder ve egzersizlerinize dikkat ederseniz istifadeniz o kadar büyük olur. Dolayısıyla vücut konumlarınızı değiştirirken telaşlı davranmayın. Aynı zamanda bilin ki dinlenme pozisyonları tıpkı faaliyet pozisyonları kadar, ısınma da tıpkı soğuma kadar önemlidir.

 

7. Yoga Yarışma Değildir Sınırlarınızın Ötesini Zorlamayın
Yoga kişinin kendisiyle bile yarıştığı bir etkinlik değildir. Yoga vücudunuzun akışı ve ritmi ile hareket etmenizi sağlayan bir egzersiz olup, vücudunuzu bir başkasına fidye olarak vermek anlamına gelmez. Yoga konusunda bir uzman dahi olsanız bazen bir hastalıktan veya sakatlıktan kurtulduğunuz zamanlar olabilir. Öyle zamanlarda sadece acemi biri gibi çok yavaş hareket etmenizde hiçbir sakınca yoktur. Vücudunuz hormonlardan, sıvı alımı ve kaybından, ruh hallerinden, stres, aktivite düzeyleri ve duygular gibi birçok unsurlardan etkilenebilir. Antik Hint yoga geleneği, zihninizin yoğunlaştığı yere dolaşımınızın da uyduğu gerçeğini vurgulamaktadır.

 

8. Egzersizlerinizi Daima Uygun Sıralama İle Yapınız
Yoga’da vücut hareketlerinin belirli bir sıra içinde yapılmasında önemli bir mantık vardır. Sıralama sanatı, edinilecek olan faydaların maksimize edinilmesinde vücut duruşlarına büyük önem atfeder. Uygun bir yoga terapi programı nihai hedefinizi dikkate alarak ona ulaşmanın en güvenli yolunu sizin için belirler. Eğer siz yogada yeni iseniz veya yoga egzersizlerini zamanında yetiştirme telaşında iseniz bir grup çalışmasına veya kişisel bir yoga öğretmenine bağlı kalmanız kuvvetle önerilir.
İster yogaya başlamayı planlayın ister halen yoga yapıyor olun yukarıdaki önerilerin hepsi sizin için son derece faydalı tavsiyelerdir. Bu önerileri yoga egzersizlerinin bir parçası yaparsanız sonunda nihai hedefinize ulaşmanızda bunlardan çok istifade edeceksiniz. Göreceksiniz ki sonunda Yoga sayesinde kendinizle “bütünleşeceksiniz.”